Skip to content

Négyes együttműködés a kamaraerdei kutyagumi kapcsán

ZöldEb Kamaraerdő plakát

Kamaraerdő közkedvelt kirándulóhely, rengetegen látogatják gyalog, kerékpárral és kutyával egyaránt. A XI. és XXII. kerületek határán elterülő erdő városias közegben adja vissza a természet közelségének érzését. Azonban ahogy számos hely, amit a gazdák előszeretettel látogatnak, ez a terület is beleütközött a már-már klasszikusnak számító problémába: a felelős tulajdonosok hiába szedik fel az ürüléket kutyájuk után, ha egyszerűen nincs hová kidobni. Erre kínál most megoldást ez az összefogás.

A Kamaraerdő szomszédságában húzódó Memento Park vezetősége is  ezzel a kérdéssel találta magát szemben. A korábbi nevén Szoborpark Múzeum a szocialista évek szobor mementóit őrzi, melyeket a rendszerváltás után távolítottak el Budapest köztereiről. Számos látogató kíváncsi a látványosságra, azonban a parkot elhagyva sokan azzal szembesülnek, hogy a parkoló területén – bezacskózva ugyan –, de ott sorakoznak a hátrahagyott kutyagumik. 

Minden felelős gazda ismeri azt az érzést, amikor kilométereken keresztül kell lóbálnia az ürülékkel teli zacskókat, mert egyszerűen nincs hova kidobni. Sajnos az a tény, hogy a becsomagolt kutyakakit inkább hátrahagyják, nem segít csökkenteni a kutyatulajdonosok és a nem kutyások közti konfliktust, hiszen a csomagok rontják az adott terület tisztaságát, ráadásul visszataszító hulladékot jelentenek. Ezt a problémát ismerte fel a Memento Park, a Monumentum Közhasznú Alapítvány pedig megkereste a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesületet, hogy működjenek együtt egy jó megoldás megvalósításában. 

Szombaton indul a kampány a Kamaraerdő területén, amelyet a négy szervezet: a Monumentum Közhasznú Alapítvány, a ZöldEb Egyesület, az EbOvo és a Zöld Jövő Természetvédelmi Egyesület közösen indít. A helyszínen beszélgetés közben segítik majd a kutyásokat hasznos információkkal. Ilyen többek között az a kezdeményezés is, hogy a Memento Park vezetősége vállalta: saját költségen kihelyez egy szemetest, amelybe a kutyások kidobhatják az ürüléket. Cserébe még új gyűjtőzacskókat is kapnak a kutyatartók. 

A hasznos együttműködésen felül a kutyaürülék felhasználásáról is folynak már tárgyalások; a tervek szerint egy dísznövények nevelésével foglalkozó vállalkozás fogja átvenni az összegyűjtött kutyagumit, és a megfelelő feldolgozási folyamat után újrahasznosítják azt. A négy szervezet bízik benne, hogy a kutyásoknak pláne szimpatikus lesz a kezdeményezés, ha úgy érezhetik: nemcsak hulladékot termelnek, de egy környezetkímélő körforgásba is bekapcsolódhatnak. De ez még a jövő…

Szombaton délután (május 22-én) , az akció végén a látogatók egy további, érdekesnek ígérkező eseményen is részt vehetnek: 19 órakor kezdődik a Madárdal-séta a Zöld Jövő Egyesület szervezésében. A kora esti programon az alkonyatkor éneklő madarak hangjait ismerhetik meg a résztvevők szakavatott túravezető útmutatásával. Az eseményre a zoldjovo@zoldjovo.hu email-címen lehet jelentkezni, a találkozó pedig 19 órakor lesz a Rókales utca Kamaraerdő felőli bejáratánál.