Közeleg Magyarország első Nagy Kutyás Sportágválasztója!

ZöldEb Nagy Kutyás Sportágválasztó

Ma már számtalan kutyás sport közül választhatunk, szem előtt tartva kedvencünk testi adottságait, képességeit és érdeklődését, ám sajnos a legtöbb gazdi mindössze a kutyás sportok töredékét ismeri. Ezen változtatva a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület hamarosan lerántja a leplet az eddig ismeretlen sportokról is az október 18-án megrendezésre kerülő Nagy Kutyás Sportágválasztón. 

A kutya fizikai és szellemi adottságai révén örök barátságot kötött mindennel, ami mozgás. Azonban mára – főleg a városban – az ebek lassan elveszítik eredeti mozgásterüket: teret a szánhúzásra, a vadászatra, a terelésre vagy épp az életmentésre, ezért mindenképp érdemes valamivel pótolni ezt a hiányt. Mivel kedvenceink funkciója is alapjaiban alakult át, és az évtizedek során egyre fontosabb társunkká léptek elő, viszonylag könnyű valami olyan elfoglaltságot találni, amit együtt űzhet gazdi és négylábú. 

A ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület elsődleges célja, hogy a városi kutyázás ne csak korlátokkal, de sok-sok örömmel is együtt járjon, azt pedig a legtöbb gazdi jól tudja: a fáradt kutya boldog kutya. Viszont a rendszeres sport nem csak a mindennapi energiaszint kordában tartására javasolt. A sportnak, rendszeres mozgásnak nemcsak biokémiai, hanem lélekgyógyító hatása is van. Bizonyított tény, hogy a rendszeres mozgásban részesülő kutyák kevésbé lesznek hajlamosak nem kívánt viselkedésekre, rombolásra vagy depresszióra, kevésbé érinti őket az időskori demencia, és testileg-lelkileg is kicsivel később látszik meg rajtuk a “kor”.

Most lehetőségünk lesz számos olyan kutyás sportba betekinteni, megismerni csínyját-bínyját, amiről eddig még csak nem is hallottunk. Dog diving, canicross, bikejöring, dog dancing és még sorolhatnánk, mi lesz – a legtöbb talán nem cseng ismerősen – még! A hétköznapi és különleges sportok mellett kitűnő szakemberek előadásait is meghallgathatjuk.  

A Nagy Kutyás Sportágválasztó szervezésébe a ZöldEb a Dog3 Közösségi Kutyás Térrel fog össze, akik a helyszínt is biztosítják óbudai központjuk területén. Mindkét csapat ezzel is hangsúlyozza a közös mozgás és a kutyás sportok fontosságát.

Addig is egy biztos: írjuk be a naptárba a dátumot, mert minden gazdinak ott a helye! Ilyen kínálat mellett biztosan mindenki megtalálja majd a kedvence személyiségéhez leginkább illő mozgásformát, és talán, észrevétlenül pár két- és négylábú barátra is szert tehet a nap végére.

A nagy kutyás sportágválasztó teljes programja:

A kapukat reggel 10-kor nyitjuk!

Közösségi tér (előadások)

10.30 Sándor Sára: Miért nem tartunk farkast a városban?

11.15 Jármai Nóra DOG3: Nekem nem kell kutyaiskola!

11.45 Sándor Sára Etológia tanszék: Melyik kutyának van a legjobb orra?

12.15 Horváth János: Kutyák hámban (cani crosstól a szánhúzásig)

13.15 Hernyák Aurél: Mantrailing előadás

14.00 TOMBOLA /instakutyák közös fotó

15.00 Dogsfort: Agility előadás

16.00 Kiss Barbara: Terelés előadás

17.00 TOMBOLA 

2-es pálya 

10.00 Nose work

14.00 Mantrailing indulópont

Füves pálya

10.00 kutyás atlétika

11.15 flyball

12.15 doggym

12.45 dogdancing

13.30 rally obedience

14.15 puller

14.45 Örző-védö

15.30 agility

16.30 terelés

Az esemény reggel 10-től délután 17 óráig tart.

Helyszín: Óbuda DOG3 kutyás közösségi tér (Gázgyár utca)