Skip to content

Közeleg Magyarország első Nagy Kutyás Sportágválasztója!

ZöldEb Nagy Kutyás Sportágválasztó

Ma már számtalan kutyás sport közül választhatunk, szem előtt tartva kedvencünk testi adottságait, képességeit és érdeklődését, ám sajnos a legtöbb gazdi mindössze a kutyás sportok töredékét ismeri. Ezen változtatva a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület hamarosan lerántja a leplet az eddig ismeretlen sportokról is az október 18-án megrendezésre kerülő Nagy Kutyás Sportágválasztón. 

A kutya fizikai és szellemi adottságai révén örök barátságot kötött mindennel, ami mozgás. Azonban mára – főleg a városban – az ebek lassan elveszítik eredeti mozgásterüket: teret a szánhúzásra, a vadászatra, a terelésre vagy épp az életmentésre, ezért mindenképp érdemes valamivel pótolni ezt a hiányt. Mivel kedvenceink funkciója is alapjaiban alakult át, és az évtizedek során egyre fontosabb társunkká léptek elő, viszonylag könnyű valami olyan elfoglaltságot találni, amit együtt űzhet gazdi és négylábú. 

A ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület elsődleges célja, hogy a városi kutyázás ne csak korlátokkal, de sok-sok örömmel is együtt járjon, azt pedig a legtöbb gazdi jól tudja: a fáradt kutya boldog kutya. Viszont a rendszeres sport nem csak a mindennapi energiaszint kordában tartására javasolt. A sportnak, rendszeres mozgásnak nemcsak biokémiai, hanem lélekgyógyító hatása is van. Bizonyított tény, hogy a rendszeres mozgásban részesülő kutyák kevésbé lesznek hajlamosak nem kívánt viselkedésekre, rombolásra vagy depresszióra, kevésbé érinti őket az időskori demencia, és testileg-lelkileg is kicsivel később látszik meg rajtuk a “kor”.

Most lehetőségünk lesz számos olyan kutyás sportba betekinteni, megismerni csínyját-bínyját, amiről eddig még csak nem is hallottunk. Dog diving, canicross, bikejöring, dog dancing és még sorolhatnánk, mi lesz – a legtöbb talán nem cseng ismerősen – még! A hétköznapi és különleges sportok mellett kitűnő szakemberek előadásait is meghallgathatjuk.  

A Nagy Kutyás Sportágválasztó szervezésébe a ZöldEb a Dog3 Közösségi Kutyás Térrel fog össze, akik a helyszínt is biztosítják óbudai központjuk területén. Mindkét csapat ezzel is hangsúlyozza a közös mozgás és a kutyás sportok fontosságát.

Addig is egy biztos: írjuk be a naptárba a dátumot, mert minden gazdinak ott a helye! Ilyen kínálat mellett biztosan mindenki megtalálja majd a kedvence személyiségéhez leginkább illő mozgásformát, és talán, észrevétlenül pár két- és négylábú barátra is szert tehet a nap végére.

A nagy kutyás sportágválasztó teljes programja:

A kapukat reggel 10-kor nyitjuk!

Közösségi tér (előadások)

10.30 Sándor Sára: Miért nem tartunk farkast a városban?

11.15 Jármai Nóra DOG3: Nekem nem kell kutyaiskola!

11.45 Sándor Sára Etológia tanszék: Melyik kutyának van a legjobb orra?

12.15 Horváth János: Kutyák hámban (cani crosstól a szánhúzásig)

13.15 Hernyák Aurél: Mantrailing előadás

14.00 TOMBOLA /instakutyák közös fotó

15.00 Dogsfort: Agility előadás

16.00 Kiss Barbara: Terelés előadás

17.00 TOMBOLA 

2-es pálya 

10.00 Nose work

14.00 Mantrailing indulópont

Füves pálya

10.00 kutyás atlétika

11.15 flyball

12.15 doggym

12.45 dogdancing

13.30 rally obedience

14.15 puller

14.45 Örző-védö

15.30 agility

16.30 terelés

Az esemény reggel 10-től délután 17 óráig tart.

Helyszín: Óbuda DOG3 kutyás közösségi tér (Gázgyár utca)