Hogyan utazz kutyáddal. Olaszország

Olaszország – a kutyák paradiso-ja

A jó öreg olasz csizma hosszú évek óta közkedvelt úticél a magyarok számára – a gazdik pedig különösen kedvelik az országot, mivel itt nem csak mondvacsinált kutyabarátság várja őket. Állítólag itt vannak a legjobb tengerpartok kiskedvenceink számára, ahol a forróság az egyetlen, ami miatt aggódnunk kell.

A határátlépés a szokásos módon zajlik

A kutyának olvasható mikrochip-el kell rendelkeznie, valamint a veszettség elleni oltása nem lehet korábbi, mint 21 napos. Ha az elsődleges és az ismétlő veszettség elleni oltás között több mint egy év telt el, akkor az utóbbit kell elsődlegesnek tekinteni. Az élősködők elleni kezelésről nem szükséges igazolást felmutatni, de kutyánk illetve a többi állat és ember egészsége érdekében elvárt. 

Az állatorvosnak nem kell külön igazolást kiállítania (feltéve, hogy a veszettség elleni oltását is az EU-n belül kapta a kutya), egyszerűen csak legyen naprakész az állat(ok) útlevele. A beutazás a tulajdonossal együtt engedélyezett, ötnél több kutyára már más szabályok érvényesek. A legfiatalabb állat nem lehet fiatalabb, mint 3 hónap és 22 napos. Nem számít, hogy honnan érkezünk, a határon valószínűleg alá kell majd írnunk egy, nem kereskedelmi szállításról szóló nyilatkozatot, amelyben kijelentjük, hogy kedvencünk szállítása nem jár annak eladásával vagy tulajdonjogának átruházásával.

Kimondottan sok a kutyabarát étterem

Míg néhány hely kirakatában kint lóg a tábla, hogy kutya nem vihető be, a legtöbbre a teljes kutyabarátság jellemző. Nem csak az éttermek, kávézók nyitottak a gazdik iránt, de a legtöbb pékség, falatozó is, sőt, még bizonyos piacok is látogathatók négylábúval. Természetesen itt is értékelik, hogy amennyiben a vendéglátóegység rendelkezik terasszal, akkor inkább ott foglalunk helyet, és érdemes az udvariasság jegyében mindig először a pincérrel egyeztetni, bemehetünk-e és hova üljünk, ahol senkit nem zavarunk.

A boltok is nyitottak, a történelmi látnivalók már nem annyira

Olaszországban természetes, hogy kutyánk társaságában vásárolunk, főleg ruha- vagy ajándékboltokban, de arra is van példa, hogy a zöldségesek is beengedik kedvencünket. Azonban a történelmi látnivalókkal, műemlékekkel már óvatosabban bánnak, főleg Rómában: érdemes először egy tervet készíteni, mit szeretnénk megnézni, és előre tisztázni, hova fognak beengedni négylábúval.

A tömegközlekedés is természetes

Ahogy a legtöbb szabályt, úgy a kutyával való közlekedést is könnyedén kezelik az olaszok. Létezik olyan előírás ugyan, hogy a kutyáknak szájkosarat kell viselniük, ám legtöbb esetben elég szokott lenni, ha csak magunknál hordjuk, és feltesszük, ha arra kérnek – főleg kistestű kutyák esetében illetve a nyári hónapokban kimondottan nem erőltetik, hogy kedvencünkre tegyük a fullasztó kosarat. A hivatalos papírokat, útlevelet azonban érdemes mindig magunknál tartani, mert elvileg bármikor kérhetik – de ezt sem szokták gyakran. 

A vonaton a kistestű kutyák hordozóban ingyen utazhatnak bármelyik osztályon, de a hordozót sem kérik számon túl komolyan. A nagyobb testű kutyákkal már kicsit szigorúbb a helyzet: nekik másodosztályú félárú jegyet kell venni, és bizonyos osztályokra nem vihetők, regionális vonaton is csak a peronon vagy az utolsó kocsiban szállíthatók. 

Fontos lehet, hogy bizonyos városok tömegközlekedésében lehetnek időkorlátozások, amikor meghatározott időszakokban nem vihető fel kutya. Érdemes minden utazást előre megtervezni, részleteket itt találtok.

Velencében általában felengedik a kutyákat a hajókra is, ha van a gazdiknál póráz és szájkosár, azonban a legtöbb helyen nagy tömegekkel kell számolnunk, így valószínűleg nem ez lesz a legkellemesebb közös élmény Olaszországban.

A szállással sem szokott gond lenni

Mivel Olaszországban rengeteg szálláslehetőség van a hotelektől a campingekig, a nagy számok törvénye alapján nagyon könnyű kutyabarát szállást találni. A nagyobb szállodák természetesen itt is inkább a kistestű kutyákat preferálják és lehet számítani egy kisebb, utánuk fizetendő díjra is. A legtöbb Airbnb lehetőség azonban tényleg rugalmas és kutyabarát, ha mi is tiszta, ápolt állattal állítunk be hozzájuk.

A parkok esetében vegyes a kínálat, a partok viszont elkényeztetnek

A kimondottan kutyáknak szánt parkok inkább a városközpontoktól kívül esnek, de számos közparkban találhatunk körbekerített futtatót. A városi parkokban sem olyan szigorú a szabályozás, ám nem mindegyikbe mehetünk be kedvencünkkel, ezt tábla jelzi majd.

A tengerpartok közül nem mindegyik kutyabarát, de ott sem szoktak szívinfarktust kapni egy kutya láttán. Ha a felelős gazdi betartja az alap higiéniás elvárásokat, a nem jól szocializált kutyát pedig pórázon tartja, nem lesz sok vitában része. Számos kutyabarát strand gondoskodik a felhőtlen pihenésről.

Tiltott fajták

Olaszország mindössze a rottweiler és a dobermann fajták behozatalát korlátozhatja, a többi, általában kétes megítélésű fajtát egyszerűen csak „agresszív fajtaként” említik, az egyetlen előírás velük szemben, hogy póráz és szájkosár használata kötelező. Szimpatikus, hogy az országban pár éve megszűntették a hivatalos tiltólistákat, és inkább minden gazdi figyelmét hívják fel a felelős állattartásra.