Skip to content

Hogyan utazz kutyáddal. Ausztria

Hogyan utazz kutyáddal. Ausztria | ZöldEb EbUtazó Ausztria
Hogyan utazz kutyáddal. ZöldEb EbUtazó Ausztria

Ausztriába kutyával – csakis kulturáltan

Ausztria fantasztikus hely a kutyával utazók számára, de csakis azoknak, akik igényesen és felelősen tartanak állatot. Rengeteg lehetőségünk lesz kedvencünkkel együtt érdemi időt tölteni az országban, de az osztrák vidéken már elvárások is lesznek velünk, kutyásokkal szemben – nagyon helyesen.

Szigorú a határellenőrzés

Tudjunk róla, hogy turistaként maximum 5 kutyával utazhatunk be Ausztriába (kivéve, ha igazolással rendelkezünk, hogy kiállításra, sporteseményre tartunk és mindegyik kutya elmúlt 6 hónapos). A vámhatóságok viszonylag szigorúan ellenőrzik a kutyákat, ehhez írásban előre ki kell tölteni egy nyilatkozatot angolul vagy németül, nagy nyomtatott betűkkel. Csak a nagyobb határátlépő helyeket vegyük igénybe a beutazáshoz, mert a kisebb határátkelőkről akár vissza is fordíthatnak minket. 

A belépéshez minden kutyának:

– leolvasható mikrochip-el kell rendelkeznie

– érvényes veszettség elleni oltással kell rendelkeznie, amelynek beadása és a határátlépés között minimum 21 napnak kell eltelnie

– rendelkeznie kell állat-egészségügyi bizonyítvánnyal

– Az élősködők elleni védelem meglétét nem ellenőrzik a hatóságok, de kutyánk saját egészsége érdekében soha ne tekintsünk el tőle!

Az étterem, szállás és tömegközlekedés helyzet kimondottan baráti

– Ausztriában számos étterem és kávézó szeretettel várja a kutyákat, de először mindig érdemes engedélyt kérni, hogy kedvencünkkel együtt térjünk be valahova, mert nem központi a szabályozás, hanem a vendéglátó egységek maguk döntenek a kutyabarátságról. Ahogy máshol is, itt is gyakran előfordul, hogy mindössze a teraszra vagy a kerthelyiségbe engedik be őket. Természetesen mindenhol elvárás, hogy jól nevelt, viselkedni tudó kutyával akarjunk ebédelni vagy megenni egy süteményt. A kutya képes legyen egyhelyben maradni, ne ugasson feleslegesen, és ne hagyjuk szabadon kószálni a helyen.

– Ausztriában a kutyák bármilyen tömegközlekedési eszközön megengedettek. A teljesen zárt boxban szállítható ebek ráadásul ingyen utazhatnak. Az összes többi kutyára kötelező a póráz és szájkosár, valamint félárú jegyet kell nekik érvényesíteni. A szájkosarat általában más nyilvános tereken is elvárhatják, mindenképp figyeljünk erre! A vasútra ugyanezek a szabályok érvényesek: az ár azonban a teljes árnak csak a 10% -a, de legalább 2 €. Hálókocsiban is utazhatunk kedvencünkkel, mindössze az a feltétele, hogy az egész kabint le kell foglalnunk. 

– A legutóbbi kutatások alapján a szállások több mint fele kutyabarát, úgyhogy lesz bőven miből válogatnunk, de számítsunk arra, hogy bizonyos helyeken extra díjat számolhatnak fel a kutyáért, és az ár emelkedhet az eb méretével. Azonban több helyen találhatunk olyan extra ellátást is, hogy a kutyával érkezőket külön étteremmel várják, ahol kedvencükkel együtt fogyaszthatják el a vacsorájukat.

– Érdeklődjünk előre, hogy mely nevezetességekbe léphetünk be kutyával, mert nem egyértelmű, hogy mindenhol szívesen látják őket. Jó példa a Schönbrunn-i kastély és parkja, ami ugyan hatalmas zöldfelülettel rendelkezik, kutya mégsem vihető be. A Hellbrunni kastély parkjában viszont például szívesen látják őket (az épületbe nem vihetők be). Rengeteg kirándulási lehetőség lesz csodálatos vidékeken, de a tisztavizű osztrák tavakban való fürdésről előre informálódjunk, nehogy szabálysértést kövessünk el.  

Nincsenek tiltólistás fajták, de szigorúság igen

Ausztria nem tart hivatalosan nyilván olyan fajtákat, amelyek törvényileg veszélyes ebnek minősülének, de bizonyos fajták tartását szigorúan veszik Ausztriában, a velük való utazásnál biztosan számonkérik rajtunk a póráz és szájkosár meglétét, főként pedig a kézben tarthatóságot. A szigort az is jól példázza, hogy Bécsben 2019-ben bevezették a kutyajogosítvány intézményét, ez egy négy órás tanfolyam, amit nem minden kutyatulajdonosnak kell elvégeznie, azonban a listán szereplő fajtákat tartók számára egyértelműen kötelező. 

A lista: 

– Amerikai staffordshire terrier

– Bullterrier

– Argentin dog

– Fila brasileiro (brazil masztiff)

– Masztiff, bullmasztiff

– Spanyol masztiff

– Nápolyi masztiff

– Pit bull terrier

– Rottweiler

– Staffordshire bullterrier

– Tosa Inu

és ezen fajták összes keveréke.

(Forrás: pettravel, austria.org)