Hogyan utazz kutyáddal. Szlovénia

Szlovéniába kutyával | ZöldEb - EbUtazó rovata

Szlovéniának minden gazdi bakancslistáján szerepelnie kell

Amellett, hogy gyönyörű hely, mondhatjuk, hogy az egész ország, a fővárostól a tengerpartig szeretettel látja a külföldről érkező két- és négylábúakat, hogy együtt élvezhessék a csodálatos látnivalókat. Ljubljanát a kutyák paradicsomának is szokták nevezni, kutyabarát éttermekkel, kávézókkal és szállás lehetőségekkel. Még egy külön szórólapot is szerezhetünk a helyi idegenforgalmi információs központban („Fedezze fel Ljubljanát kutyájával”), amelyen összegyűjtötték nekünk a kutyabarát szállodákat, éttermeket, állatorvosi lehetőségeket, kutyás parkokat és boltokat. 

Nincs különösebb szigor a határon

A Szlovéniába való belépéshez elengedhetetlen a mikrochip megléte. Furcsa módon még a tetoválást is elfogadják érvényes azonosításként, feltéve, ha az 2011 előtt került az állatra és jól olvasható a szám. 

Szintén a belépés feltétele, hogy a veszettség elleni oltás érvényes legyen (minimum 21 napnak kell eltelnie az oltás és az országba lépés között). Nagyon fontos továbbá, hogy az oltást később kapja meg a kutya, mint a mikrochip-et. Ha ez fordítva van, az oltást érvénytelennek fogják minősíteni és megtagadhatják a belépésünket! 

A féreghajtás érvényességét ugyan nem ellenőrzik, de kutyánk érdekében természetesen ne hanyagoljuk el a rendszeres kezelést. 

Magyarországról elég egy, az állatorvosunk által kiállított kisállat útlevél, azonban nekünk, mint tulajdonosoknak alá kell írnunk egy nem kereskedelmi szállításról szóló nyilatkozatot, amelyben kijelentjük, hogy kutyánk szállítása nem jár eladással vagy tulajdonjogának átruházásával. 

Hiába a hétköznapi beutazási cél, ha valaki olyan vakmerő, hogy több mint öt kutyával kel útra, az már kereskedelmi beutazásnak minősül, amihez rendelkeznie kell egy EU-s kereskedelmi egészségügyi tanúsítvánnyal. 

12 hetesnél fiatalabb kutyával, vagy olyan kölyökkel, aki már megkapta a veszettség elleni oltást, de még nem telt el a 21 biztonsági nap, az alábbiakkal is rendelkezni kell az útlevél és a mikrochip mellett:

  • az útlevélhez csatolni kell a tulajdonos nyilatkozatát, amely szerint a kutya születésétől a behozataláig nem hagyta el a születési helyét, és nem került kapcsolatba vadon élő vagy veszett állatokkal 
  • anyja érvényes veszettség elleni oltással rendelkezett a szülés idején.

Itt is kötelező a póráz, de nem veszik a fejünket, ha kutyánk szabadon van

Az ország legnagyobb részén kötelező a póráz használata, de több, kifejezetten kutyáknak kialakított parkot is találhatunk, ahol szabadon rohangálhatnak és játszhatnak. Ezek a területek nem futtatók, hanem valóban parkok, ráadásul körbe vannak kerítve, hogy kedvenceink biztonságban barangolhassanak. Számos helyen találkozhatunk kutyakakis zacskó tartókkal és kimondottan az ürüléknek szánt szemetesekkel is. Ne lepődjünk meg, ha a póráz szabály ellenére mégis sok, szabadon rohangáló kutyával találkozunk az utcákon – olykor nem is túl jólneveltekkel, azonban ez a fajta „rugalmas hozzáállás” nagyjából Magyarországról már ismerős lehet. 

Tiltott fajták – nincsenek

Meglepő módon Szlovéniában nincs hivatalos, érvényben lévő lista a tiltott vagy korlátozottan tartható kutyafajtákról. Azért ahol mindig, elvárás, hogy kedvencünk jól nevelt és minden helyzetben kezelhető legyen. Tömegközlekedésen a szájkosár használata is kötelező.

Szlovéniába kutyával | ZöldEb - EbUtazó rovata
Szlovéniába kutyával | ZöldEb – EbUtazó rovata

Kutyánk egy finom ebédnél sem lesz akadály

Nincs törvényi szabályozás arra, hogy a kutyák beléphetnek-e egy étterembe vagy kávézóba, de azért mindig ellenőrizzük, hogy van-e – megengedő vagy épp tiltó – jelzés a bejárati ajtón, illetve kérdezzünk meg egy ott dolgozó alkalmazottat – néhány étterem ugyanis nem enged kutyákat a belső terekbe. Természetesen rengeteg kültéri lehetőség is van, ahol együtt tudunk leülni kedvencünkkel, különösen a nyári hónapokban.

Kicsi a tengerpart, de külön strand van a kutyáknak

Szlovéniának nincs túl nagy kiterjedésű tengerpartja, mégis képesek figyelmet fordítani a kutyával nyaralók igényeire is. Így Izola városában helyet kapott a „Pasja Plaža Izola” nevű strand, jelenleg ez az egyetlen hivatalos kutyás partszakasz Szlovéniában. Van csapvíz és számos fa nyújt árnyékot a meleg elől. A legközelebbi parkoló a régi Delamaris halfeldolgozó üzem közelében található, 10 perc sétára a strandtól.