Skip to content

Kutyabarát Erzsébetváros 2023-2024

Kutyabarát Erzsébetváros 2023-2024 borítókép

A Kutyabarát Erzsébetváros 2023-2024, Erzsébetváros Önkormányzat támogatásával a “felelős kutyatartást támogató programok pályázat” VIII/2895-2/2023 számú támogatási szerződés keretében valósul meg.

Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata elkötelezett a felelős állattartást elősegítő szemléletformálás, az állatok jól léte és a békés egymás mellett élés megvalósulásában.
Ezért pályázatot írt ki a felelős kutyatartást támogató programok megvalósítására.
A pályázatot végül 3 részre bontották.

Az erzsébetvárosi kutyatartók szemléletformálását, támogatását elősegítő ingyenes programok, rendezvények, kiadványok, tájékoztató anyagok, tanácsadások, tréningek megszervezését a ZöldEb Egyesület nyerte el.
Így a Kutyabarát Erzsébetváros 2023-2024 program keretében az erzsébetvárosi kutyás közösség fejlesztésébe, a tudatos és felelős kutyatartás népszerűsítésébe, illetve a kutyások és nem kutyások konfliktusmentes együttélésének elősegítésébe kezd bele a ZöldEb Egyesület a VII. kerületben.

A városi kutyatartás egyre népszerűbb a belvárosi lakók körében is. Erzsébetvárosban is, egyre több kutyát tartanak.
A kutyatartók fő kapcsolódási pontja a kerületi futtatók közösségei.
A városi kutyatartás miatt kialakult konfliktusok kutyások és nem kutyások között, de a kutyás közösségeken belül is arra sarkalják az egyesületünk tagjait, hogy minél szélesebb körben edukálják a kerület lakóit a kutyatartás örömei mellett, a kötelezettségekről és a kutyázás írott és íratlan szabályairól. A nehézségek megoldásához a kutyás közösségen keresztül vezet az út.

A felelős kutyatulajdonosoknak valamelyest természetes érzés, hogy valamilyen nem hivatalos kapocs mindig összefűzi őket: figyelnek a másikra, és segítenek egymáson, ha kell. Önkéntelenül összetartanak, hiszen egy nagyon erős, közös élmény tartja őket egyben: egy kutya iránti szeretet és a vele való együttélés.

A Kutyabarát Erzsébetváros 2023-2024 program célja

A Kutyabarát Erzsébetváros 2023-2024 olyan, Erzsébetvárosban megvalósuló ingyenes edukációs programok megvalósítását célozza, amely elősegíti a kutyatartók szemléletformálását, informálódását, edukációját különböző rendezvények, programok, tréningek és kiadványok segítségével.

Ezeken belül kutyások és nem kutyások is megismerkedhetnek a közösségi együttélés szabályaival a kutyafuttatókon belül és az utcán, a városi kutyatartás jellegzetességeivel, az ebtartók kötelezettségeivel, a kutyatartás írott és íratlan szabályaival.

A kutyások érdekeinek érvényesítése sokkal könnyebb, ha egy nagy kutyás közösség áll a háttérben, akik tudják és akarják is hallatni a hangukat. Bízunk benne, hogy a program segít az Erzsébetvárosi gazdiknak is ráérezni a közös értékekre és a közösség erejére.

A Kutyabarát Erzsébetváros 2023-2024 keretein belül, a ZöldEb Egyesület feladata lesz többek között a különböző helyi kutyás programok és rendezvények szervezése, workshopok tartása, kutyás piknik és kiállítás megtartása, egyszóval minden, ami a helyi közösséget kovácsolja egybe.

A Kutyabarát Erzsébetváros 2023-2024 programjai

A közel 1 éves Kutyabarát Erzsébetváros 2023-2024 programsorozat alatt célunk nem csak a gazdik képzése, de az erzsébetvárosi kutyások közösséggé építése, a közösségük erősítése.

Fogadóóra és tanácsadás erzsébetvárosi kutyás témákban

Személyes találkozásoknak és konzultációknak teret adó, havi rendszerességgel tartandó fogadóórák és tanácsadások.
Bármilyen kutyás kérdésben lehet kollégáinkhoz fordulni, ami a kerületi kutyázásról szól. Legyen szó gazdiról, leendő gazdiról, vagy éppen a kutyásokkal kapcsolatos nem kutyás lakosok panaszairól.
Két váltakozó helyszínen a Klaudió-ban és a Husse klubhelyiségében.

Kutyabarát Erzsébetváros térkép összeállítása

A Kutyabarát Erzsébetváros térkép a Gazdik, Vállalkozások segítségével, ajánlásával, illetve a ZöldEb Egyesület munkájával összegyűjtenénk a kutyatartóknak szóló szolgáltatókat és kutyabarát helyeket a VII. kerületben.

Fotózás és online szépségverseny erzsébetvárosi kutyásoknak

Tapasztalataink alapján a legjobb és leggyorsabb módszer a meglévő kutyás közösségek erősítése és összekapcsolása, a kerületi kutyákkal készült fotózás és online szépségverseny, amely segít megismerni egymás kutyáit.
Ezért egy 6 alkalmas fotózást hirdetünk meg a kerület 3 nagyobb futtatójában és 3 forgalmas, illetve közismert kerületi helyszínen.

Közösségi karácsonyi kutyakeksz sütés

A kutyás közösség erősítésére egy jó lehetőség a közös tanulás és szórakozás. Ezért a karácsonyra készülve közös kutyakeksz sütést szervezünk.
Erre regisztrálhat bárki, akár nem kutyás is, ha kerületi lakos, és közösen elkészítjük a kutyák karácsonyi kekszét, melyet mindenki hazavihet a nap végén.

Kutya genetikai játék nem csak a gazdiknak

Fontosnak tartjuk egy kicsit jobban megérteni a kutyák genetikáját és népszerűsíteni az örökbefogadást, ezért egy másik kutyás közösségi játékra hívjuk a kerület gazdijait és lakóit is.
A játékban nevezni lehet kerületi keverék kutyusokat egy-egy fényképpel. A játék lényege, hogy bárki (nem csak kutyás) tippelhet, hogy melyik kutyus milyen kutyák keveréke lehet. Amelyik kutyusra a legtöbb tipp érkezik, annak elkészítettjük a hivatalos genetikai tesztjét és a gazdi megkapja a teszt eredményét, a tippelők között pedig kisorsolunk a játékban való részvételéért, egy kerületi étterem meghívását.

Gyerekek edukálása a felelős állattartásra

Számunkra nagyon fontos a felnővő generációk edukálása a felelős állattartásra. Ezért folytatnánk a “Szeretnék egy kiskutyát” online kiadványt mely kedves, rajzokkal illusztrált hasznos információkat tartalmazó “füzet”.
“Mibe kerül egy kutya”, avagy a kutyatartás pénzügyi háttere,
“Ebgondolat” azaz a kutya érkezésének előkészítése
címmel jelennének meg online kiadványaink.

Erzsébetvárosi ZebSuli a felelős állattartásról

A ZebSuli gyerekeknek szóló, hosszú évek óta egyesületünk kedvenc programja több különböző témában foglalkozik állatjóléti kérdésekkel.

  • Óvodásoknak a felelős kutyázásról
  • Általános iskolásoknak rendkívüli osztályfőnöki óra keretében
    a “Felelős állattartás”, a “Felelős kutyatartás”, “Kutyakommunikáció” és a
    “Vadon a városban” (a városban velünk élő vadállatok és a velük való helyes viselkedés) témakörében dolgoztuk ki.
  • Felsőtagozatosoknak és középiskolásoknak szóló rendkívüli osztályfőnöki óránk pedig nem csak az állatokkal foglalkozik, de előadóink segítségével az önálló gondolkodást a helyes ítélőképességet és a vitára való képességet is fejleszti.
    Az óra címe az “Etikus viselkedés az állattartásban”.

Tréner az erzsébetvárosi futtatókban

“Tréner Erzsébetvárosban” programunk egy fontos eleme a teljes programnak.
Ezért regisztrációhoz kötött ingyenes tréneri szolgáltatást biztosítunk a programra jelentkező Erzsébetvárosi kutyásoknak.

Molinó kiállítás

A tudatos kutyás útvonala és a A kutyák kommunikációja sorozatból egy 1 napos 10 egységből álló molinó kiállítást helyezünk ki. A kiállítás ideje alatt várjuk az érdeklődő kutyásokat, akik segítséget kaphatnak a kutyájuk nevelésével kapcsolatban, valamint azokat a nem kutyásokat, akik szeretnék megismerni a kutyázás rejtelmeit. A kiállítási elemek kedves rajzos illusztrációja, a gyerekeknek is szórakoztató program.

Erzsébetvárosi kutyás piknik

A kutyásoknak szóló programsorozat zárásaként egy egésznapos kutyás rendezvény szervezünk Workshopokkal, bemutatókkal, programokkal, árusok színes forgatagával.
Segítőkutyák, keresőkutyák, rendőrkutyák, állatorvos, kutyadietetikus, kutyakozmetikus, tréner, kisállatpszichológus, hogy minden kérdésre választ kapjatok. Gyerekeknek egésznapos állatos foglalkoztatók, fejlesztő foglalkozások, illetve megismerkedhetnek a kutyázáshoz, állatokhoz tartozó szakmákkal.
A programokban résztvevők pontokat gyűjthetnek melyek tombolaszelvényre válthatók.