Józsefváros a ZöldEbbel építi kutyás közösségét

Joci Kutya

A felelős kutyatulajdonosoknak valamelyest természetes érzés, hogy valamilyen nem hivatalos kapocs mindig összefűzi őket: figyelnek a másikra, és segítenek egymáson, ha kell. Önkéntelenül összetartanak, hiszen egy nagyon erős, közös élmény tartja őket egyben: egy kutya iránti szeretet és a vele való együttélés. Azonban ahogy minden közösségben, a kutyások között is erős a széthúzás, a világra jellemző ridegség pedig őket is egyre zárkózottabbá teszi.

Ezt igyekszik évek óta ellensúlyozni a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület, rendszeres akcióival, rendezvényeivel, közösségi kezdeményezéseivel. És ebben a törekvésében talált most partnerre Józsefvárosi Önkormányzatban.

VEKOP-6.2.1-15-2016-00013 azonosítószámú, Budapest-Józsefváros, Magdolna-Orczy  Negyed Szociális Városrehabilitációs Program című pályázati program keretében ugyan a kutyafuttatók fizika felújítására nincs lehetőség, de a kerületi kutyás közösség fejlesztése, a tudatos és felelős kutyatartás népszerűsítése, illetve a kutyások és nem kutyások konfliktusmentes együttélésének elősegítése a támogatható cél.

Józsefvárosban, ahogy Budapest más kerületeiben is, egyre több kutyát tartanak, sok kis kutyás közösség alakult ki a kerületben egy-egy kutyafuttató vagy park környékén. A városi kutyatartás miatt sok konfliktus tapasztalható kutyások és nem kutyások között, de a kutyás közösségeken belül is. Ezt ismerte fel a kerület vezetése, hogy a nehézségek megoldásához a kutyás közösségen keresztül vezet az út.

Szeretnénk, ha a kerület mindenki számára élhető lenne, akár kutyás, akár kisgyerekes, akár futó, és akkor is, ha ezen csoportok közül egyikbe sem sorolható. A Józsefvárosi Önkormányzat részeként működő Közösségi Részvételi Irodával célunk, hogy többek között a közösségépítés eszközeivel lehetővé tegyük a kerületi lakosok aktív részvételét a helyi ügyekről szóló párbeszédben és a közös döntéshozatalban. A kerületben élők problémáit a kerületi közösségekkel párbeszédben, velük együttműködve érdemes és lehetséges megoldani.” – válaszolt kérdésünkre Sztripszky Hanna, a Közösségi Részvételi Iroda közösségszervezője.

A pályázat konzorciumi partnere a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. és a Józsefvárosi Önkormányzat részeként működő Közösségi Részvételi Iroda egyedülálló módon elgondolkodtak azon, hogyan lehetne a helyi kutyásokat közösséggé formálni, ennek megvalósítására pedig különböző kutyás szervezeteket kértek fel, hogy elképzeléseiket nyújtsák be. A beszerzései eljárást a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület nyerte, így a JKN Zrt.  egy hét hónapos együttműködésre kérte fel szervezetünket. 

Ezen együttműködés keretein belül az egyesület feladata lesz többek között a különböző helyi kutyás programok és rendezvények szervezése, workshopok tartása, kutyás piknik és kiállítás megtartása, egyszóval minden, ami a helyi közösséget kovácsolja egybe. Ha a Kálvária tér környéki gazdák ráéreznek a közös értékekre, bizonyára az érdekérvényesítés is sokkal könnyebb feladat lesz a jövőben, amihez szemmel láthatólag Józsefváros is megfelelő partner.