Skip to content

Gazdi Kötelesség

Gazdi Kötelesség | ZöldEb-Gazdi-kötelesség

Sokan nem tudják, de a jó gazda gondossága nem választható viselkedés, hanem törvénybe foglalt kötelezettség.

Lényege, hogy tulajdonosként 

– olyan életkörülményeket biztosítsunk kutyánk számára, amely az annak fajára, fajtájára és nemére, korára jellemző fizikai, élettani, tenyésztési és etológiai sajátosságainak, egészségi állapotának megfelel

– tartási igényeit megfelelően kielégítsük, ami nem csak a táplálást vagy az elhelyezést foglalja magában, de a gyógykezelését, tisztán tartását, nyugalmát, gondozását, kiképzését, nevelését és felügyeletét is

– tekintettel kell lennünk kutyánk korára, nemére és élettani állapotára

– biztosítsuk a zavartalan pihenés és a sérülésmentes mozgás lehetőségét

– akadályozzuk meg kedvencünk szökését, kóborlását

– tartsuk tisztán saját és kutyánk környezetét illetve a közterületet is.

Minden felelős kutyatulajdonos érdeke az, hogy a Magyarországon élő kutyák mindegyike érvényes oltással rendelkezzen, a mikrochip alapján beazonosítható legyen, állatorvos rendszeresen ellenőrizze egészségét és jóllétét. Mégis sok helyen általános népharag kíséri az ebösszeírás folyamatát, a gazdik jó része nem hajlandó nyilatkozni az adatokról, nem adja le a nyomtatványt és nem jelenti be az esetleges változásokat. Így a központi adatbázis nem tud frissülni, pedig fontos információkat tartalmazna, például arra vonatkozólag, hogy hány kutya él az országban, ami nem mindegy például a gazdik érdekképviseletekor. Pedig nálunk még igencsak visszafogott a helyzet: sem ebadó, sem semmilyen extra kötelezettség nem terheli a gazdikat. Ezekről pontosan a  1998 évi XXVIII. tv. Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényünk rendelkezik.

Az ebösszeírás a kutyások érdeke és kötelezettsége is

Amelyik embernek kutyája van, annak felelőssége is van – milyen egyszerű is lenne, ha ez a valóságban is így működne. Egy gondos kutyatulajdonosnak elvileg nem okoz nehézséget a szabályok betartása, ami saját érdekeiket is szolgálja, mégis jónéhány kötelezettség kiveri a biztosítékot a gazdiknál – ilyen az ebösszeírás is. De vajon miért vált ki ekkora ellenérzést egy nyilvántartás, melynek elsődleges célja a rendezett kutyatartás támogatása?

A háromévente aktuális ebösszeírás lényege, hogy az országban érvényes ebnyilvántartást naprakészen tartsa. Az összeírás keretein belül frissítik a tulajdonos és a kutya adatait, a további információk között pedig szerepel többek között a beültetett mikrochip száma, a veszettség elleni oltás időpontja és a kezelő állatorvos adatai is. 

A jó gazda kulturáltan és felelősen tartja a kutyáját, máshogy nem is érdemes!