Skip to content

Kutyások és Vadászok, itt az idő egyeztetni!

Kutyások és Vadászok, itt az idő egyeztetni! | ZöldEb-kutyával-az-erdőben

Nincs több idő: érdekegyeztetésnek kell elindulnia a kutyások és vadászok közt

A jelenlegi járványhelyzettel együtt járó lemondások miatt sokan vágyakoznak egyre inkább a korlátok nélküli szabadság után. Bár a szokásos programok még váratnak magukra, a kutyások így is megtalálják a kikapcsolódás lehetőségét a friss levegőn, az erdőkben, kirándulóhelyeken. Azonban amint kitesszük a lábunkat a városból, szembe találkozunk egy újabb problémával: az erdőben nemcsak vadak lesznek, de vadászok is.

Számos olyan eset történt az elmúlt években, ahol vadászok kutyákat lőttek ki – olykor jogosan, olykor pedig teljesen érthetetlen helyzetekben, akár pár méterre a gazdától. Az ilyen tragédiák egyrészt félelemmel töltik el a kutyatulajdonosokat, ha kint, a szabadban kirándulnak, másrészt viszont nagyon fontos kérdéseket is felvet, melyekkel muszáj lesz mindkét félnek foglalkoznia: tisztában van-e egyáltalán bárki azzal, hogy milyen jogai és kötelezettségei vannak egy vadásznak, ha szabadon lévő kutyát lát, és milyen szabályok vonatkoznak a gazdákra?

A ZöldEb – Kutyás Érdekvédelmi Egyesület a kezdetektől fontosnak tartja felvállalni azt a feladatot, hogy minden olyan kérdésben egyetértésre, felelősségvállalásra és átláthatóságra törekedjen, ami a felelős állattartást valahogyan is érinti. Márpedig a Magyarországon érvényben lévő vadászati törvények nagyon is közelről érintik a kutyatartást mint életstílust, és legtöbbször nem csupán elsimítható, apró-cseprő vitákban. 

ZöldEb erdei séták kép
ZöldEb erdei séták

Senki sem szeretné átélni azt az érzést, hogy egy kellemes séta a kutyájával egy puskalövéssel tragédiába torkolljon. Márpedig a gazdák és a vadászok által használt területek ugyan gyakran egybeesnek, ám érdekeik annál kevésbé: míg kutyánknak jót tesz egy kis szabadság, addig a vadállománynak semmiképp nem tesz jót egy felelőtlenül sétáltatott eb. 

A vadász feladata az állatállomány szabályozása és védelme, területük sértetlenségének megőrzése. A jelenlegi szabályozás szerint a vadászterület fogalma, kiterjedése azonban nehezen beazonosítható egy átlagember számára, a vadászokra vonatkozó előírások pedig egyáltalán nem ismertek vagy tisztázottak a köztudatban, sőt, talán még maguk a vadászok közt sem. Ismeretek híján marad nekünk, kutyásoknak a józan paraszti ész a felvetéssel: csak nem lövi ki senki séta közben a kutyánkat… Ez azonban édes kevés ahhoz, hogy az érintett felek egyeztessék érdekeiket, sőt, megfeleltessék azokat egymásnak. Mivel a szabad mozgástér mindenki számára vészesen szűkül, a két félnek mielőbb kutyakötelessége közös asztalhoz ülni, és tisztázni mindkét oldalon a jogokat és kötelezettségeket. Ez lesz a ZöldEb egyik választott célkitűzése 2021-re.