Skip to content

Kutyabarát helyek – Valóban?!?

Kutyabarát helyek – Valóban?!? | Photo_1656238696376

Még csak egy hónap telt el a nyárból és mi már több kellemetlen szituációba kerültünk a kutyabarát helyek kapcsán. De mitől lesz egy hely kutyabarát? És mi gazdik hogyan igazodhatunk el?

Erről írt nektek egy cikket Kris Baumann, a kérésünkre körbejárva a témát.

Napjainkban egyre népszerűbb lett, hogy az emberek kutyusukkal együtt intézik ügyeiket vagy velük ülnek be egy vendéglátóhelyre. Ezt az igényt felismerték a szolgáltatóegységek is. Érzékelhető forgalomnövekedést eredményezhet, ha a gazdival együtt a négylábú kedvencet is fogadják. Sok kutyás kifejezetten ez alapján válogatja már meg, hogy hova ül be egy kávéra a barátaival vagy éppen hol bankol. A tapasztalat azonban egyelőre az, hogy míg vannak vállalkozások, akik a kutyabaráttá válást jól átgondoltan valósítják meg – esetleg a dolgozók, tulajdonosok között is van, aki társállattal osztja meg mindennapjait. Addig akadnak olyanok is, akik hűbelebalázs módjára valahonnan beszereznek egy táblácskát, ami jelzi, hogy a hely fogadja a kutya-gazdi párosokat és azt gondolják, hogy ezzel le is van tudva a dolog. Utóbbiak a hozzájuk betérőknek és saját maguknak is komoly bosszúságot okozhatnak így. Most biztos többen is felszisszennek, hogy „Azért ez nem atomfizika! Mit kell túlbonyolítani?”. 

Valószínű, hogy nem értene ezzel egyet az a kedves középkorú hölgy, aki a Labradorjával tért be egy kávéra egy tavaszi délután. Az üzlethelyiségből, aminek kirakatán tábla jelzi, hogy „Kutyabarát hely”, azonban kitessékelték a teraszra, amikor felszaporodott a vendégek száma. Ő pedig bent szerette volna italát elfogyasztani. De mi volt a probléma? Nos, a hely túl kicsi volt és a többi vendégnek át kellett lépnie a békésen heverésző kutyát, hogy rendelni tudjon.
Ahogy nem értene egyet az a fiatal lány sem, aki egy kutyabarát munkahelyre ment el dolgozni. Azonban az alkalmazásának második hónapjában egyszercsak az irodaház üzemeltetőjével futott össze az irodába menet a kutyusával. Amikor is felvilágosították, hogy a munkáltatója, aki az irodát bérli lehet, hogy kutyabarát. Az irodaház azonban nem. Ugye milyen bosszantó?
Akárcsak az az eset, amikor a szabadságára német dogokkal megérkező páros a szálláson szembesült vele – miután a szobába bejelentkezett és épp ment volna fel lepakolni, hogy a hely ugyan kutyabarát, de nem (Idézem!) medve barát. Úgy, hogy a foglalásnál és érkezéskor a recepción is hangsúlyozták, hogy nagytestű kutyákkal utaznak.
Van olyan bevásárló központ is, ami hivatalosan örömmel látja a négylábúakat, azonban a komplexumot körülvevő füves területekre kivétel nélkül kirakták a tiltó táblákat, amikor rájöttek, hogy sokba kerül az összepisilt, kakilt zöldterületek gondozása. Gyakorlott kutyásként rögtön felmerül a kérdés, de akkor hol tudja az eb elvégezni a dolgát? Frekventált városrész révén minden talpalatnyi terület le van betonozva a környéken.

De honnan lehet tudni, hogy valóban kutyabarát e a hely?

A helység bejáratánál jól láthatóan ki van helyezve egy olyan piktogram, ami egyértelműen mutatja, hogy milyen méretű kutyákat tudnak fogadni. Ugyanígy a weboldalról, social média oldalakról is tud tájékozódni az érdeklődő.

 • Kicsi: 35 cm‐nél kisebb marmagasság és / vagy 12 kg‐nál kisebb kutyák
 • Közepes: 40‐55 cm marmagasság és / vagy 12‐34 kg
 • Nagy: 55 cm marmagasság és / vagy 35 kg‐nál nagyobb kutyák

Meg lehet kérdőjelezni ezt az osztályozást, azonban amikor jól átgondoltan válik egy hely kutyabaráttá, akkor a hely adottságait és a vonatkozó szabályozásokat is figyelembe veszik e kategóriák meghatározásakor.

Adott esetben, amennyiben szükséges, hogy egy időben hány kutya tartózkodhat egyszerre a helységben, komplexumban. A látogató egyidejűleg hány kutyával látogathatja az egységet.

 1. A bejárat közelében tájékoztató jellegű házirendbe foglalva megtalálja a gazdi a rájuk vonatkozó iránymutatást. Ami tartalmazza, hogy
  • a kutyának érvényes veszettségi oltással kell rendelkeznie, és ezt kérés esetén a kutya vezetőjének tudnia kell igazolni.
  • Valamint, hogy az egység csak egészséges, szobatiszta kutyával, nem tüzelő szukával látogatható.
  • Továbbá tájékoztatja a látogatót, hogy károkozás esetén az anyagi felelősség a kutya vezetőjét terheli.
 2. Itatóedény van kihelyezve és mindig biztosítanak friss vizet a kutya számára.
 3. A békés együttélés érdekében, amennyiben a hely adottságai lehetővé teszik, a kutya nélkül érkezőknek lehetőségük van a kutyásoktól elszeparált helyen tartózkodni, amennyiben erre lenne igényük.
 • Munkahely esetén az épület tulajdonosának írásos engedélye szükséges. Továbbá a munkáltató által meghatározásra kerül az engedélyezett kutyák száma és mérete. 
 • Akár beltér, akár kültér olyan burkolat van lehelyezve, amin a kutya nem tud sérülést szerezni. Tehát nem csúszik, nem tud a tappancsa, körme beakadni.
 • Meleg időben van lehetőség árnyékos, hűvös helyen tartózkodni a kutyával.
 • Reális távolságon belül biztosított olyan hely, ahol a kutya el tudja végezni egészségügyi szükségleteit.
 • Bevásárlóközpont, irodaház esetében megoldott a különböző szintekre a fel-, lejutás, hogy nagytestű kutyával ne kelljen használni a mozgólépcsőt.
 • Automata ajtón, forgóajtón van lehetőség a biztonságos és egyszerű áthaladásra.

De mi értelme van az alapos, átgondolt minősítésnek?

Nos, segít egyértelműen tájékozódni a gazdáknak a mindennapokban. Megkönnyítve ezzel az életüket.

Kutyabarát helyek – Valóban?!? | 289015435_1243507376387709_409254998373883235_n
Jó példa a megbízható tanúsító védjegyet adó www.kutyabarathelyek.hu

Jó példaként kiemelnénk a www.kutyabarathelyek.hu megbízható tanúsító védjegyét, ami a fentieknek mindenben eleget tesz. Azaz van egy minimum feltételrendszer, aminek a helynek meg kell felelnie. Ennek meghatározásakor pedig nem csupán a valós életből vett kutyás tapasztalatokat veszik figyelembe, hanem a hatályos szabályozásokkal is összhangban vannak a követelmények.
A ”Kutyabarát hely” védjeggyel ellátott helyek esetében már a bejáratnál kihelyezett grafikából egyértelműen tudható, hogy milyen méretű kutyával tudnak fogadni, így nem is kell telefonálgatni. Valamint abban is biztosak lehetünk, hogy kedvencünkkel nyugodtan térhetünk be ezekre a helyekre hiszen biztosan kellemesen tölthetjük el ott az időt közösen.