Skip to content

Hogyan utazz kutyáddal. Horvátország

Horvátországba kutyával. - ZöldEb - Ebutazó

Sokakban felmerül a kérdés: vigyem-e kutyámat a horvátországi nyaralásra? Legtöbb esetben a válasz igen – de természetesen, ahogy minden ország, a horvátok is a jól szocializált, kezelhető kutyákat szeretik vendégül látni. Számos lehetőség áll a háziállattal utazók rendelkezésére, hogy nagyszerű időt töltsenek el együtt. Talán jó tanács lehet, hogy a főszezont kerüljük el (június – augusztus), vagy legalább ne a legközkedveltebb üdülőhelyeket válasszuk. Ilyenkor van a legmelegebb és gyakran nagy a tömeg, amit kutyánk nem biztos, hogy értékelni fog. Íme egy kis segítség, hogy felhőtlen legyen a kiruccanásunk.

Kutyánk beutazása Horvátországba

  • Minden állatnak mikrochip-el valamint útlevéllel kell rendelkeznie
  • Szükség van érvényes veszettség elleni oltásra (ha ez már ismétlő oltás és az oltási program rendezett, nincs meghatározva, hogy hány nappal korábban kell beadatni, ha ez az első, akkor viszont minimum 21 nappal kell megelőznie az országba lépést)
  • Három hónapnál fiatalabb kutyák esetében a szabályok némileg bonyolultabbak, de korából fakadóan inkább kétszer gondoljuk meg, ennyire fiatal ebet érdemes-e elvinni ilyen hosszú útra
  • Magyarország veszettség szempontjából alacsony kockázatú országnak számít, így nincs különösebb szigorítás a belépésre vonatkozóan
  • Inkább a főbb határátkelőhelyet használjuk állatokkal, mert a legeldugottabb átkelőknél visszautasíthatják kutyánk belépését.

Törvények és helyi rendeletek

Sokakat akár már a beutazáskor érinthetnek például a különböző fajtákra vonatkozó előírások, a szabályozás elsősorban a bulltípusú kutyákra és azok keresztezéseire vonatkozik. Ezeknek az állatoknak mindig a pórázon kell lenniük, és nyilvános helyeken mindig szájkosarat kell viselniük. Belépésük csak úgy lehetséges, ha rendelkeznek az FCI által kiadott hivatalos származás igazolással.

Bár még a helyiek is gyakran sétáltatnak póráz nélkül, azért ne feledjük, hogy a törvények mellett számos helyi rendelet is érvényben van, amely kimondja, hogy a kutyák hol lehetnek szabadon. Zsúfoltabb helyeken mindig tartsuk őket pórázon. Bár a legtöbb vendéglátó helyen nyitottak arra, hogy kedvencünkkel együtt üljünk be egy bárba vagy étterembe – sőt, néhol egyenesen friss vízzel várják őket, előtte azért érdemes engedélyt kérni.

Mi a helyzet a szálláslehetőségekkel?

Nincs semmi gond, ha előre foglalunk hivatalos szálláskereső oldalakon, hiszen a legtöbb ilyen felületen már rá tudunk szűrni a kutyabarát szállásokra. Azonban ne feltételezzük, hogy minden szállás szívesen fogad  bármilyen fajtájú és méretű kutyát. Csak kevesen rendelkeznek szigorú kisállatmentes policy-val, de inkább tisztázzuk előre, milyen korú, mekkora, milyen fajtájú ebbel kívánjuk a szállást igénybe venni. A szállodákkal még inkább legyünk észnél: sok helyen csak kistestű kutyákat látnak szívesen. Azt is érdemes előre tisztázni, a kutyabarát szálláson van-e extra költség vagy fizetendő biztonsági letét a négylábú után, valamint van-e valamilyen kutyás felszereltség, hogy ne kelljen feleslegesen vinnünk a kiegészítőket. 

Állatorvosi szolgáltatások Horvátországban

A horvát Állatorvosi Kamara rendelkezik ugyan egy állatorvosi listával a honlapján, bár úgy tűnik, hogy a felsorolás nem teljesen naprakész. A horvát városok legnagyobb részében biztosított az ellátás, az ott dolgozó állatorvosok megfelelő szakemberek. Mielőtt úgy döntünk, hogy Horvátországban szeretnénk nyaralni, érdemes egy gyors Google keresést lefuttatni, hogy megbizonyosodjunk róla, lesz a közelünkben állatorvos. Írjuk fel még itthon a nyitvatartást és az elérhetőségeket. Ugyanúgy valószínűleg a komolyabb beavatkozásokat is képesek lesznek helyben elvégezni, valamint tudnak majd gyógyszert kiadni vagy receptre felírni, ha arra lesz szükség. Az alapvető állatorvosi szolgáltatások és gyógyszerek ára megfizethetőnek mondható.

Kell-e valami miatt különösebben aggódnunk?

Nem sok olyan állat él Horvátországban, amely komolyabb veszélyt jelenthet kutyánkra nézve. Belefuthatunk kullancsokba – ezek jelentik a leggyakoribb veszélyforrást, de találkozhatunk szúnyoggal, lepkeszúnyoggal, böglyökkel vagy ritkán skorpióval is. Kutyánk a vízben is összefuthat olyan növényekkel, amelyek csípéseit olykor heves válaszreakció követi, így emiatt is érdemes az állatorvos elérhetőségével előre rendelkezni. Mindenképp készüljünk élősködők elleni védekezéssel még itthon! 

Horvátországba kutyával. - ZöldEb - Ebutazó rovata
Horvátországba kutyával ZöldEb – Ebutazó rovata

Fürdési lehetőségek – strandok

Horvátország nem véletlenül közkedvelt a kutyások közt is, hiszen híres arról, hogy számos lehetőség és kijelölt hely van a kutyák fürdetésére. A kutyabarát koncepció rendkívül népszerűnek bizonyult, így a legtöbb helyi illetve turista semmilyen kifogást nem emel az ellen, hogy egy teljesen hétköznapi strandon is megfürdethessük kedvencünket – még akkor is, ha arra nincs külön kijelölt hely. Nemrég a Total Croatia News (TCN) készített egy átfogó felmérést, amely igazolja azt az általános vélekedést, hogy egy kutyának mindenhol szabad fürdenie, ahol ez nincs kifejezetten tiltva. A helyiek olyan professzionális szintre fejlesztették az ebek fürdőzését, hogy Kvarnában megnyitották egész Európa talán leghíresebb kutya strandját, ahol még külön bár is üzemel a négylábúaknak.

A nagy szabadság mellett azonban érdemes nagyon észnél lenni: a forró homok és a magas hőmérsékletet hosszútávon egy kutya sem fogja jól viselni, a sós víz elfogyasztása pedig nem hogy felüdülést nem fog hozni, de komoly veszélyt is okozhat szervezetükben. Mindig figyeljünk a megfelelő hűsítésről, árnyékról, ne terheljük kedvencünket túlzott kirándulásokkal a forróságban. Ha van rá mód, szerezzünk be hűtőmellényt és akár mancs védő cipőket, valamint lehetőség szerint minden este mossuk ki a szőréből a sót, mert kimarhatja bőrét.